GRILOVÁNÍ V KRBU

CENÍKY

Krby se dnes staví nejen doma ale i  na zahradách, ve venkovních kuchyních kde se dá krb využít nejen jako ohřívadlo u posezení, ale také k příjemnému grilování.  
V krbu můžete grilovat na otočném rožni nebo na roštu. 
 

GRILOVÁNÍ  NA ROŽNI 

Grilování na otočném  rožni skýtá mnoho variant co se týče druhů grilovaného masa. Na rožni můžete opékat celé sele, kýtu, kuře nebo jiné menší zvíře, ale i menší kusy masa jako špekáčky, klobásy, špízy, pokud k tomu  máte vhodné vidlice . - viz vidlice 
 
Technické provedení:
gril do krbu

Abyste mohli rožnit v krbu, tak k tomu budete potřebovat následující sestavu (nejlépe v celonerezovém provedení):

1. RÁHNO ROŽNĚ - středová tyč, která je nosnou částí rožně, je propojena s motorem a jsou na ní upevněny vidlice, které drží maso

2. VIDLICE ROŽNĚ - vidlice, na kterých je upevněno maso, druh vidlic zvolíte podle toho jaké  maso budete grilovat, viz vidlice 

3. ULOŽENÍ ROŽNĚ V KRBU - držáky, které jsou přišroubovány na stěnách uvnitř krbu a je na nich uložen rožeň

4. PRODLOUŽENÍ ROŽNĚ DO MOTORU - propojení ráhna rožně č. 1 přes stěnu krbu do motoru

5. MOTOR S UNAŠEČEM A DRŽÁKEM - motor, který zajišťuje otáčení a je propojen pomocí unašeče s prodloužením č. 4 a upevněn                                                                                    pomocí držáku motoru č. 6 zvenku ke stěně krbu

PŘÍSLUŠENSTVÍ
Do krbu se dále může hodit různé příslušenství:

VYVAŽOVACÍ DÍL ROŽNĚ - viz níže - vyvážení masa na rožni

vyvažovací díl rožně

ODKAPÁVACÍ KORÝTKO - postaví se na dno krbu pod rožeň na zachycení odkapávajícího tuku z masa, na konec korýtka se postaví míska, kam tuk stéká a může se znovu použít na maso

odkapávací korýtko do krbu

POPELNÍK - slouží k ochraně dna krbu před popelem a mastnotou

popelník do krbu

 

 

 

VOLBA VELIKOSTI ROŽNĚ

Pokud budete shánět grilovací rožeň do krbu, tak je dobré si nejdříve položit zásadní otázku - " Jaké maso chcete grilovat? "

SELE, JEHNĚ ...
gril do krbu

Jestli budete chtít grilovat maso o větších hmotnostech (sele, jehně ...) - budete potřebovat:
- pevnější konstukci rožně - ráhno z jäklu 20x20 mm
- větší vidlice na uchycení masa  - rozpětí vidlic 25 cm, délka  vidlic 40 cm, vidlice z kruhové ocele 10 mm

   vidlice na sele   vidlice na sele, jehně, krůtu...
- silnější motor na otáčení - motor do 60 kg zátěže
zde najdete sestavu pro větší zátěže ... 

 

KUŘATA, KÝTA, KRÁLÍK, ŠPEKÁČKY ... ( do krbu o maximální šířce 90 cm)
otočný gril do krbu

Na menší zátěže (kuřata, kýta, ..) do 15 kg - bude stačit:
- tenčí konstrukce rožně - ráhno z jäklu 15x15 mm nebo kruhové ocele 16 mm
-  menší vidlice na maso - rozpětí vidlic 12 - 15 cm, délka vidlic 25 - 30 cm
vidlice na kuřata     vidlice na kýtu  - vidlice na kuřata, kýtu, 

vidlice na kuřata   vidlice na špekáčky na rožeň   vidlice na špízy na rožeň

vidlice na menší kusy masa, na klobásy, špekáčky, špízy - nabídka vidlic zde ... VIDLICE NA ROŽNĚ 

- slabší motor - motor do 15 kg zátěže
zde najdete sestavu pro menší zátěže ...

 

VYVÁŽENÍ MASA NA ROŽNI

Při grilování masa na rožni je velmi důležité maso v ose rožně vyvážit tak, aby se rožeň plynule otáčel.
Napíchněte maso na rožeň tak, aby ráhno procházelo masem tak, že bude na všechny strany co nelépe vyváženo, těžiště masa bude co nejblíže u středové tyče. To se samozřejmě úplně nepodaří, takže je pak potřeba maso dovyvážit.
Uděláte to tak, že napíchnete maso na rožeň, zajistíte vidlicemi a pak nasadíte rožeň i s masem na stojan nebo do krbu, nepřipojíte motor, aby se mohl rožeň volně otáčet a lehce rožeň s masem roztočíte. Pokud se neotáčí plynule, ale nárazově vám padá na jednu stranu, tak rožeň nechte dotočit, nejtěžší část nechte spadnout dolů a nahoru na opačnou stranu rožně dejte nějaké protizávaží (přivažte tam drátem např. kus železa nebo kamene v alobalu, nebo použijte vyvažovací díl rožně - více zde ... VYVA ŽOVACÍ DÍL ROŽNĚ
Vyvažovací díl rožně
vyvažovací díl rožně se nasune na ráhno  a tím, jak posunujete tyč na jednu nebo druhou stranu, tak maso vyvážíte. Pokud váha tyče na vyvážení nestačí, lze do otvoru na tyči navléct drát nebo provázek a navázat další závaží. 
Když je maso na rožni vyvážené, tak se rožeň plynule otáčí a šetříte tím grilovací  motor, který je tak mnohem méně namáhán. 

 

 
 

GRILOVÁNÍ NA ROŠTU NEBO KAMENNÉ DESCE

V krbu můžete grilovat také na roštu nebo na kameni. 
 
 
Technické provedení: 
Rošt nebo kamennou desku můžete upevnit v krbu různými způsoby. 
Můžete použít držáky na stěny krbu, které přišroubujete do obou stěn vevnitř v krbu naproti sobě a pak na ně rošt nebo kámen v rámečku uložíte. 
rošt do krbu
grilování na kameni v krbu
 
Pokud máte krb příliš velký, rošt nebo kámen nemusí být přes celou šířku, ale můžete ho nechat udělat menší, ale opatřený držáky na bočních stranách. 
grilování v krbu na kameni
 
 
Nebo můžete mít rošt na nožkách, který jen do krbu vložíte a postavíte na dno krbu.
 
grilovací rošt s nožkama
grilovací kámen s nožkama
grilovací kámen a rošt do krbu