GRILOVÁNÍ NAD OHNIŠTĚM

E-SHOP

Zde najdete informace, jak si sestavit gril na rožnění selete, jehněte, kuřat, kačen, králíků, špekáčků a jiných pochutin nad otevřeným ohništěm na zahradě. 
Stojan se dá jednoduše sestavit a rozložit, je lehký (cca 12 kg), takže si ho můžete vzít klidně s sebou na chatu, chalupu, dovolenou nebo kamkoliv jinam, kde se sejdete s přáteli a budete chtít grilovat. 
 
                                                                 gril na sele, prase, kuřata
 
                                                                 gril na kuřata
 
 

OHNIŠTĚ

Pokud se rozhodnete grilovat na rožni nad ohništěm, je potřeba si na to vyhradit bezpečné místo na zahradě nebo na dvoře, kde nehrozí nebezpečí, že Vám jiskry nebo uhlíky z ohně mohou něco poškodit nebo podpálit.  Ohniště přímo na zemi musí být řádně ohraničeno kameny, nebo můžete ohniště udělat v nějaké staré plechové nádobě nebo si ohniště koupit - viz. ohniště do krbu nebo pod gril
ohniště na grilování
 
 
 
 
 
 
 
 

STOJAN

Když máte ohniště připravené, budete potřebovat stojan, na který potom umístíte rožeň. Stojan si buď můžete vyrobit sami, pokud jste technicky zruční, ale raději doporučujeme nechat to na odbornících a koupit si prověřený, funkční stojan na rožeň z nerezu s ložisky, která zajistí minimální odpor při otáčení - viz stojan na grilování.   
Pokud budete grilovat sele, jehně a jiné těžší maso, tak budete potřebovat větší a silnější stojan ... více zde 
Na kuřata, králíky, kachny a jiné maso do 10 kg vám bude stačit menší stojan ... více zde
stojan na grilování  stojan na gril   
 

ROŽEŇ

Nakonec je potřeba si sestavit rožeň. Rožeň se skládá ze středové tyče - ráhno rožně a dále z vidlic, které se na ráhno nasunou a zašroubují křídlovými šrouby. viz. - rožeň na sele
rožeň na grilování    
rožeň na kuřata - sestavíte v řadě 15x15 - ráhno 15x15 + vidlice dle masa, které budete rožnit - více zde ...
 

VIDLICE

 

1.  ROZDĚLENÉ, NASUNUTÉ ZE DVOU STRAN

 - potřebujete jeden nebo dva kusy vidlic, z každé strany ráhna nasunete jednu a zapíchnete do masa - viz. vidlice,
   menší zvířata (kuřata, králíci) stačí napíchnout na jednu vidlici a přivázat provázkem 
  na menší kuřata, králíky
jehly na kuřata
vidlice na rožnění na větší kuřata, králíky, menší krůtu, kachnu, kýtu
vidlice grilovací na velkou krůtu, sele, jehně 
 

2.  SPOJENÉ VIDLICE - viz. vidl ice

VIDLICE NA KUŘATAvidlice na grilování
 na menší kusy masa - kuřecí stehna, žebírka, klobásy ale i kuřata, kachny, kýtu nebo sele
 

3. DRŽÁK JEHLIC + JEDNOTLIVÉ JEHLICE 

- potřebujete dva držáky, z každé strany ráhna jeden a počet jehlic dle vaší potřeby, jehlice můžete předělávat a nasunovat různé počty dle masa, které budete grilovat, tato sestava je velice variabilní - viz. vidlice

držák jehlic na grilování
 držák na větší množství masa, lze nasunout až 16 jehlic
 
držák jehlic na grilování
 držák na menší množství masa, lze nasunout až 8 jehlic
 
jehlice na grilování
 jehlice na menší kousky masa - klobásy, kuřecí paličky nebo zeleninu
 
jehlice na grilování
 jehlice na kuřecí čtvrtky, stehna , žebra
 

4. na špekáčky, klobásy, špízy

vidlice nasunete na ráhno a můžete na nich grilovat špekáčky, klobásy, špízy a jiné. Výhodou u těchto vidlic je, že se na ně menší kusy lépe napichují a můžete je sundávat postupně nebo v průběhu přidávat, aniž byste museli sesunovat z ráhna celý držák, jednotlivé vidličky a špízy jsou k držáku přišroubovány křídlatými šrouby každý samostatně. 
rožnění špekáčků a klobás vidlice      špízy na rožeň
 

POHON GRILU

Buď můžete otáčet rožněm ručně klikou - viz klika na rožeň 
nebo si pořídit motorek. 
Při výběru motorku je nejdůležitější se rozhodnout, jak těžké maso budete grilovat. 
Pokud děláte párty pro více lidí a rožníte celé sele, nebo jehně, tak budete potřebat silný, odolný grilovací motor, který utáhne aspoň 60 kg.
    motor ke grilu na sele
Na menší zátěže , jako kuřata, kachnu, králíky a jiné maso do 10 - 15 kg vám postačí slabší motorky buď na baterie nebo napájené ze sítě na 220 V - viz motor 1 BAT nebo motor 15 kg 220 V - motory ...
grilovací  motorek bateriový    motor ke grilu na kuřata
 

VYVÁŽENÍ MASA NA ROŽNI

Při grilování masa na rožni je velmi důležité maso v ose rožně vyvážit tak, aby se rožeň plynule otáčel.
Napíchněte maso na rožeň tak, aby ráhno procházelo masem tak, že bude na všechny strany co nelépe vyváženo, těžiště masa bude co nejblíže u středové tyče. To se samozřejmě úplně nepodaří, takže je pak potřeba maso dovyvážit.
Uděláte to tak, že napíchnete maso na rožeň, zajistíte vidlicemi a pak nasadíte rožeň i s masem na stojan nebo do krbu, nepřipojíte motor, aby se mohl rožeň volně otáčet a lehce rožeň s masem roztočíte. Pokud se neotáčí plynule, ale nárazově vám padá na jednu stranu, tak rožeň nechte dotočit, nejtěžší část nechte spadnout dolů a nahoru na opačnou stranu rožně dejte nějaké protizávaží (přivažte tam drátem např. kus železa nebo kamene v alobalu, nebo použijte vyvažovací díl rožně - více zde ... VYVAŽOVACÍ DÍL ROŽNĚ
Vyvažovací díl rožně
vyvažovací díl rožně se nasune na ráhno  a tím, jak posunujete tyč na jednu nebo druhou stranu, tak maso vyvážíte. Pokud váha tyče na vyvážení nestačí, lze do otvoru na tyči navléct drát nebo provázek a navázat další závaží. 
Když je maso na rožni vyvážené, tak se rožeň plynule otáčí a šetříte tím grilovací  motor, který je tak mnohem méně namáhán.